Pe această pagină voi menționa niște proiecte la care am lucrat până acum sau la care încă lucrez.
Citește-mi CV-ul

TWBlue

TWBlue este un client open-source de Twitter pentru Windows dezvoltat de Manuel Eduardo Cortéz Vallejo și José Manuel Delicado Alcolea, doi nevăzători mexicani. A fost făcut pentru a oferi mai mult acces la Twitter utilizatorilor nevăzători și deficienți de vedere. Am contribuit la acest proiect făcând parte din echipa românească de traduceri împreună cu alți prieteni.

NVDA

NVDA este un cititor de ecran open-source pentru Windows dezvoltat de NV Access (Nonvisual Desktop Access), o organizație australiană de caritate fondată de James Teh și Michael Curran, doi programatori nevăzători. Sunt membru al echipei românești de traduceri NVDA din iulie 2016.

Poedit

Poedit este un editor open-source de fișiere .po pentru Windows, Mac și Linux. Dar ce sunt fișierele .po? Sunt fișiere care se folosesc în traducerile software. Lucrez la acest proiect contribuind ocazional la traducerea în limba română.

Be My Eyes

Este o aplicație pentru Android și IOS, al cărei scop este să ușureze viața nevăzătorilor. Cititorul tău de ecran nu funcționează, iar tu vrei să știi ce apare pe ecran? Apelează un voluntar Be My Eyes. Nu știi care este culoarea unui obiect? Apelează un voluntar văzător, iar el/ea ți-o va zice. Ești pe stradă și nu știi să ajungi la destinație? Sună un voluntar, iar el/ea te va ghida. El/ea poate să vadă ce se întâmplă în jurul tău prin intermediul camerei telefonului. Aplicația se actualizează constant, aducând noi caracteristici și reparări de erori. Contribui ocazional la traducerea în limba română pentru interfața de IOS din martie 2018.

Cash Reader

Este o aplicație de citit bani pentru nevăzători, disponibilă pentru sistemele de operare IOS și Android. Pune o bancnotă în dreptul camerei telefonului, iar aplicația va indica valoarea acesteia cu ajutorul VoiceOver și prin vibrații. Este dezvoltată de Tomas Jelinek și Martin Doudera, doi cehi. O traduc în italiană.

Telegram

Este o aplicație alternativă de mesagerie la WhatsApp, Viber, WeChat, Google Hangouts și Facebook Messenger. Oamenii o preferă pentru securitate, pentru stocarea în cloud a mesajelor, dar și pentru că oferă o varietate de opțiuni pentru administrarea unui grup sau a unui canal.
Am intrat în comunitatea traducătorilor pe 26 ianuarie 2020. Contribui ocazional la traducerea în limba română. Oricine poate deveni traducător Telegram. Se pot afla mai multe detalii aici.

Trecere de la JAWS la NVDA

Pe data de 16 august 2020, AMAIS (Asociația Metodelor Alternative de Integrare Socială) a organizat un atelier online, al cărui scop a fost să îi ajute pe cei ce au vrut să exploreze NVDA (Nonvisual Desktop Access), cititorul de ecran al NV Access, în vederea trecerii la acesta de la JAWS (Job Access With Speech), cititorul de ecran al Freedom Scientific. La acest atelier, eu și Paul Bogorin, în calitate de traineri, i-am ajutat pe participanți să exploreze NVDA și să descopere diferențele dintre acesta și JAWS.
În introducere, le-am prezentat pe scurt istoria celor două cititoare de ecran, apoi am continuat cu plusurile și minusurile fiecărui program în parte. La capitolul diferențelor dintre cele două programe am discutat despre combinațiile de taste și despre navigarea prin obiecte a NVDA și cursorul JAWS. I-am ghidat apoi prin setările NVDA, le-am vorbit puțin despre suplimentele NVDA și le-am arătat cum se instalează, iar în final le-am recomandat surse externe de unde să își poată lua informații suplimentare.
Atelierul a fost organizat prin proiectul CMU Tech, prin care asociația organizează și activități precum cursurile de programare pentru persoanele cu deficiențe de vedere. La rândul lui, CMU Tech este parte a proiectului CMU (Club de Mobilitate Urbană), prin care asociația organizează activități care să îi ajute pe nevăzători să devină independenți, printre acestea numărându-se folosirea bastonului și gătitul. Sunt disponibile informații suplimentare pe site-ul asociației, precum și pe paginile de Facebook Club de Mobilitate Urbană Senseability și AMAIS.

Site-ul Radio Goldplay

Goldplay este un post de radio care își propune să fie o sursă puternică de energie pentru ascultătorii săi. Acesta este „NUMBER ONE ON THE INTERNET”! Este deținut de Cătălin Dorobanțu (Goldplay Media Network). M-am ocupat cu administrarea paginii web a acestui post de radio în perioada 10 noiembrie 2021-16 aprilie 2022, contra unei sume modice pe care prefer să nu o spun, fiindcă nu i-am cerut acordul proprietarului.

Legidiz

Acesta este proiectul meu de absolvire a Școlii postliceale de Informatică din cadrul Liceului Special pentru Deficienți de Vedere Buzău. Situl nu este nimic altceva decât un centralizator al actelor normative care abordează tematica drepturilor persoanelor cu dizabilități.

Lucrarea mea de licență

Am susținut-o pe data de 27 iunie 2023.

EltenLink

Este o rețea de socializare pentru nevăzători. Contribui la traducerea în limba română a acestei platforme din 22 iunie 2024.



© copyright 2019-2025. Acest website este deținut și realizat de Florian Ionașcu și găzduit de Vlad C Productions. Toate drepturile rezervate. Întoarce-te la pagina principală